Máriatövis
A népi gyógyászat régóta használja a máriatövist emésztési rendellenességek, epebántalmak és sárgaság kezelésére, a modern gyógyászat pedig azt is felismerte, hogy a terméséből kinyert keverék – ezt nevezik szilimarinnak – segíti a krónikus májbetegségek és a toxikus májkárosodások kezelését.
Állatkísérletekben az is kimutatták, hogy a szilimarin blokkolja a májkárosító hatású mérgek, gyógyszerek és mérgező gombák hatását. Ennek oka részben az, hogy a benne lévő vegyületek eleve megakadályozzák a toxinok bejutását a májsejtekbe. A máriatövisnek komoly antioxidáns hatása is van, így csökkenti a mérgek által okozott oxidatív májkárosodást is.
A májvédő hatáson túl a szilimarin a koleszterinszintre is kedvező hatással van, csökkenti a triglicerid és az LDL koleszterin-szintet, valamint növeli az érvédő hatású HDL-koleszterin mennyiségét.
Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben a szilimarin valamelyest csökkenti az éhgyomri vércukorszintet.
Martilapu
Hatékonyan képes megtisztítani a tüdőt és a felső légutakat a letapadt váladéktól. Köhögéscsillapító és nyálkahártya-nyugtató hatású.
Bevethető hörghurut , asztma, szamárköhögés és krónikus köhögés ellen is. Egy csésze gyógytea elkészítéséhez egy-két teáskanál szárított martilapulevelet hagyjuk állni 15 percig forrázás után.
Örménygyökér
Az amerikai őslakosok hosszú ideje használják a légutak és a tüdő megtisztítására. A gyökér segít elpusztítani a káros baktériumokat, eltávolítani a felesleges váladékot, sőt még gyomorproblémák enyhítésére is használható. Asztmásoknak, tüdőbetegeknek különösen ajánlott. Egy csésze teához egy teáskanál gyógynövényt adjunk.
Zsálya
A zsálya kiváló fűszer ételeink ízesítésére, de torokfájás esetén is alkalmazhatjuk. Gyulladáscsökkentő, vírusölő, antibakteriális hatásának köszönhetően remekül alkalmazható a torok bárminemű problémája esetén.
A mezei, a kerti és az orvosi zsálya is mind használható, így érdemes késő tavasszal-kora nyáron, valamint nyár végén gyűjteni és szárítani belőle, sokszor a kertekben is megtalálható gyógynövény. Egy csésze teához 1 púpozott evőkanál zsályát 5-8 percig forró vízben áztassunk, majd szűrjük le. Reggel és este 1-1 csészével igyunk meg belőle.
Mezei zsurló
A mezei zsurlót a népi gyógyászatban köhögésre használták, torokfájás esetén elsősorban gargarizálásra ajánlják.
Ehhez forrázzunk le egy púpozott teáskanál zsurlót 2 dl forró vízben, majd 1-2 perc után szűrjük le. Naponta többször is öblögessünk vele.
Kakukkfű
A zsályához hasonlóan a kakukkfű sem csak az ételek ízesítésre, hanem különböző betegsége kezelésére is használható. A kakukkfű tea torokfájás esetén lehet kiváló gyógyszer, de remek baktérium- és gombaölő is, illetve fertőtlenítő hatású.
Köhögés , torokfájás esetén 1 púpozott evőkanál kakukkfüvet forrázzunk le 2 dl vízzel. 5 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük, és forrón elfogyasztjuk. Ha este köhögési roham törne ránk, szippantsunk bele illóolajába.
Kamilla
A kamilla remek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a legtöbb bajunk gyógyírt jelenthet. Teáját torokfájás esetén is fogyaszthatjuk, illetve gargarizálhatunk is vele. Ha önmagában nem szeretjük az ízét, adjunk hozzá egy kevés mézet, mely szintén remek gyógyszer a torokfájás enyhítésére.
Diófalevél
A diafalevél jellegzetes összetevői a cserzőanyagok, a fenolos savak és a juglonszármazékok. A levélben található cserzőanyagokat a népi gyógyászatban előszeretettel használják.
A cserzőanyagoknak nemcsak kórokozó- és féregellenes hatásuk van, de helyi gyulladáscsökkentőként is funkcionálnak, éppen ezért a diófalevél teáját előszeretettel alkalmazzák bélférgesség , bőrgyulladások , szájüregi gyulladások és -fertőzések esetén.
Teánk akkor lesz a leghatékonyabb, ha a július-augusztus környéki megvastagodott, sötétzöld levelekből készítjük. A rozsdafoltos vagy sárgás levelek már nem használhatóak. Szárítani árnyékos helyen érdemes, szárítás után pedig össze kell morzsolni, és páramentesen tárolni. Leforrázva fogyasztandó, kúraszerűen.
A diófalevél teája nemcsak belsőleg hatásos, a bőr- és nyálkahártya-fertőzések, bőrgyulladások esetén borogatást is lehet belőle készíteni, fürdőként pedig főleg a gyulladásos megbetegedések enyhítésére javasolják.
Menta
Egy pohár mentatea ebéd vagy vacsora után nagyon jót tehet mindenkinek, akinek gondjai vannak az emésztésével. A mentol görcsoldó hatása miatt a táplálék egyszerűbben talál utat a béltraktusok között.
Egy pohár mentalevéllel ízesített víz nagyon jól jöhet, ha csuklani kezdünk, és sehogy sem akar abbamaradni – azzal is próbálkozhatunk, hogy szimplán elrágcsálunk néhány mentalevelet. A mentol ugyanis segíthet ellazítani az izomgörcsöt, ami a csuklást okozza.
Egy 2014-ben készült tanulmány szerint a borsmentaolaj stimulálja a hajhagymákat és segít új hajszálakat növeszteni. A menta- illetve rozmaringolajat tartalmazó termékek is szépítik a tincseket és gyorsítják a hajnövekedést.
Citromfű
Segít semlegesíteni a szabad gyököket , védi a sejteket, ezáltal az egész szervezetet ellenállóbbá teszi, hiszen erősíti az immunrendszert.
A citromfűtea segíthet a szájüregi fertőzések és a fogszuvasodás kezelésében, mivel mikrobaölő hatású. Egy 2012-es kutatás szerint a citromfű illóolaja sikeresen pusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.
A szervezetben fennálló gyulladásokról úgy tartják, számos betegség kialakulásában szerepet játszanak, egyebek mellett bizonyos kardiovaszkuláris kórképekében is. A citromfűben olyan összetevők találhatóak, amelyek segítenek csökkenteni ezeket a gyulladásokat, illetve serkentik a testünkben a gyulladásgátló anyagok termelődését.
A citromfűben található citrál rákellenes hatású, ugyanis az alkotórészeiül szolgáló izomerek erősítik az immunrendszert, mi több, kifejezetten pusztítják a rákos sejteket is.
Egy csésze citromfűtea remekül nyugtatja az érzékeny gyomrot, valamint segít csillapítani a gyomorgörcsöket, emésztési problémákat is. Egy 2012-ben publikált tanulmány szerint gyomorfekély ellen is hatásos lehet, mivel a benne található illóolajok védik a gyomornyálkahártyát a sérülésekkel szemben.
A citromfűtea vízhajtó hatású, így segíthet kiüríteni a szervezetből a felesleges folyadékot és nátriumot. Szív- és májbetegeknek, ödémásoknak szokták is ajánlani a fogyasztását.